Grad Niš potpisnik “BFC SEE” certifikata

8_2486_2073_bfcseeLideri 11 lokalnih samouprava – Lebane, Bela Palanka, Novi Bečej, Novi Sad, Zrenjanin, Pančevo, Vrnjačka Banja, Ivanjica, Sombor, Sremska Mitrovica i Grad Niš – potpisali Deklaraciju o ulasku u program certifikacije po regionalnom BFC (Business Friendly Certification) standardu.

(Business Friendly Certification – BFC SEE) je proces koji promoviše standarde efifkasne i transparentne lokalne administracije i omogućava ocenu kvaliteta usluga i informacija koje opštine pružaju investitorima i privrednicima. Certifikacija je namenjena svim opštinama i gradovima u Srbiji koji žele da unaprede uslove za poslovanje u svojim sredinama, privuku nove investicije i podstaknu razvoj lokalne ekonomije. Investitorima BFC SEE certifikat služi kao standardizovan mehanizam za procenu lokalnih uslova za poslovanje i ukazuje na to koje opštine u regionu imaju najpovoljniju klimu za ulaganje.

Tokom panel diskusije razgovaralo se o nekoliko ključnih mehanizama (kriterijuma certifikacije) koje bi svaka lokalna samouprava trebalo da primenjuje kako bi bila uspešna u izgradnji ambijenta potrebnog za razvoj postojeće privrede i privlačenje investicija. Program certifikacije pruža jasne smernice opštinama kako da kreiraju dobru poslovnu klimu i uvedu međunarodno priznate standarde efikasne i transparentne lokalne administracije.

Učesnici panela bili su Zoran Perišić, gradonačelnik Niša, Ronald Seliger, generalni direktor Hemofarma, Dragan Kostić, izvršni direktor Slobodne zone Pirot, Miodrag Tomić, direktor Desinga i Dejan Mak, načelnik Odeljenja za LER, privredu i društvene delatnosti opštine Vršac.

U uvodnom delu ceremonije, prisutnima su se obratili Vladan Atanasijević, predsednik Upravnog odbora NALED-a, Kori Udovički, potpredsednica Vlade i ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu i NJ. E. Pek Orpan, ambasador Finske u Srbiji.

Gradonačelnik Niša Prof. dr Zoran Perišić govorio je o Centru za izdavanje građevinskih dozvola u Nišu, kao primeru dobre praksa rada u tom domenu, za čije rešenje je Grad Niš i dobitnik nagrade Šampion lokalnog ekonomskog razvoja, na konkursu NALED-a i RTS-a. Gradonačelnik je rekao da je Centar za izdavanje građevinskih dozvola mesto gde investitor može efikasno i brzo da dobije sve neophodne dozvole, a da ne mora da obilazi više institucija. Samo u 2014. godini Centar je izdao 306 građevinskih dozvola, 330 lokacijskih dozvola i pružio više od 1.900 informacija o lokacijama sa kompletnom dokumentacijom.

Na prostorima jugoistočne Evrope certifikacija opština predstavlja prvi regionalni projekat koji podstiče takmičenje među opštinama za pridobijanje novih investicija, jača ekonomske veze unutar samog regiona, ali i doprinosi stvaranju prepoznatljivih zajedničkih standarda za ocenu kvaliteta poslovanja na državnom, regionalnom i međunarodnom nivou.