Naučna podrška ponovnom razvoju Niša

image_pdfimage_print

9_2404_1993_naucnapodrskaNiš ima komparativnu prednost, jer poseduje Univerzitet, u čijem sastavu se nalazi 13 fakulteta, gde radi nekoliko stotina profesora i preko hiljadu istraživača. Nauka je nešto bez čega ne može biti razvoja jednog društva, a ni modernog grada, čemu Niš svakako teži. Sa ovakvim stavom je, o potencijalima razvoja Grada Niša u domenu nauke, obrazovanja i umetnosti, predsednik Skupštine Grada Niša, prof. dr Mile Ilić, razgovarao danas u sedištu Srpske akademije nauka i umetnosti u Beogradu, sa predsednikom prof. Nikolom Hajdinom i najvišim rukovodstvom ove institucije od nacionalnog značaja.

 Tokom srdačnog susreta, predsednik niške Skupštine je razmenio mišljenja, kako da se u budućem periodu saradnja Grada Niša sa ovom ustanovom unapredi, kako da naučni istraživači u Nišu dobiju bolje uslove za rad, kako motivisati mlade ljude da ostaju u gradu i zemlji iz koje potiču i kako obezbediti što veću podršku za projekat širenja Univerziteta u smislu otvaranja novih fakulteta.

 Prof. Ilić je upoznao istaknute naučnike sa društvenom situacijom u Nišu, sa aktivnostima koje Grad preduzima po pitanju ulaganja u obrazovanje i nauku, kao i sa nekim započetim projektima od ogromne važnosti kako za mlade naučnike, tako i za razvoj grada u celini, između ostalog o mogućnostima otvaranja Naučno-tehnoloških parkova u gradu, jednog pri Elektronskoj industriji i drugog na prostoru pored tehničkih fakulteta, kao i o većoj ulozi Naučno-istraživačkog centra SANU u Nišu. Predsednik SANU-a, akademik Hajdin i predsednik Skupštine Grada, prof. dr Mile Ilić, složili su se da su ovakvi projekti i ideje od koristi za naučne radnike, ali i za razvoj privrede u gradu. Realizacijom ovih projekata i inicijativa bi se uposlili mladi obrazovani ljudi, privukli bi se strani investitori, a Niš bi postao značajna tačka na mapi regionalnih i evropskih naučno-istraživačkih centara.

 Zaključak sa sastanka je da Gradu Nišu nedostaje ozbiljnija podrška države za sprovođenje ovakvih ideja, ali je rukovodstvo Srpske akademije nauka i umetnosti na održanom sastanku pokazalo iskrenu spremnost da sa Gradom Nišom potpiše protokol o saradnji, koji bi usvojila Skupština Grada Niša. Dobre namere akademika Hajdina i prof. Ilića rezultiraće boljim relacijama između Niša i ove najviše naučne institucije u Republici, čime će Niš biti prepoznatljiv univerzitetski centar, ne samo u zemlji, već i šire. SANU ima i ozbiljne namere o otvaranju svog ogranka u Nišu. Posle današnje posete prof. Ilića, može se očekivati da ova saradnja krene uzlaznom putanjom i da će se u Nišu, kroz otvaranje novih fakulteta, razvijati i nove naučne oblasti, strateški važne za ekonomski i društveni prosperitet ovog regiona.

Možda Vas zanima i sledeće...