Poseta delegacije iz Francuske oblasti Žirond

image_pdfimage_print

8_2399_1988_zirondPovod današnje posete delegacije iz Žironda U Francuskoj su dve aktivnosti koje vezuju Grad Niš i Francusku – prva je mesec Frankofonije u Nišu i druga takođe veoma važna decentralizovana-bilateralna saradnja Grada Niša sa Generalnim savetom Žironda.

 “Ova saradnja je započeta u oktobru 2012. Godine kada sam se ovde u Nišu susreo sa šefom Misije za međunarodnu saradnju i odnose pri Generalnom savetu Žironda g-dinom Filipom-Anrijem Ledrijom, a na iniicijativu ambasade Francuske u Srbiji. Tada je dogovoreno da se započne saradnja koja ce biti posvećena mladima, kulturi i zastiti zivotne sredine. Ovakav dogovor je doveo do konkretnih projekata saradnje čiji su akteri iz oblasti obrazovanja, kulture i civilnog drustva, niški i žirondinski, ulozili puno truda. Nakon posete Nislija Zirondu u toku 2013. godine, danas su sa nama žirondinski partneri koji će između ostalog pružiti podrsku tekućim aktivnostima Francuskog instituta u Nišu posvećene frankofoniji”. Rekao je obraćajući se prisutnima gradonačelnik Niša prof. dr Zoran Perišić.

 Neki od projekata uključuju školske aktivnosti, dece iz Žironda sa OŠ Kralj Petar i na zajedničkoj adaptaciji književnog dela Mali princ čije će premijerno zajedničko izvođenje, istovremeno na srpskom i francuskom, biti u Narodnom pozorištu 21. marta 2014. u 13:00 sati.

 Ostvarena je i saradnja sa Muzičkom školom Niš na adaptaciji i zajedničkom izvođenju dela klasične i džez muzike čiji će zajednički program izvesti u Simfonijskom orkestru dana 20. marta 2014. godine u 20. 00 sati.

 Francuski pisac, reditelj, muzičar i Glumac Đani Gregori Forne sarađuje sa akademskim pozorištem SKC Niš u pisanju i reziranju pozorišne predstave posvećene mladima u Nišu čije je premijerno izvođenje planirano za septembar 2015, a uspostavljena je i saradnja NVO sektora na pripremi projekata volontiranja i rada sa mladima.

Možda Vas zanima i sledeće...