Obilazak odeljenja za vantelesnu oplodnju KC u Nišu

image_pdfimage_print

8_2397_1986_gakGradonačelnik Niša prof. dr Zoran Perišić posetio je danas Ginekološko akušersku kliniku odeljenje vantelesne oplodnje i upoznao se sa izuzetnim rezultatima koje ovo odeljenje postiže poslednjih godina.

Procenat uspešnosti vantelesne oplodnje na ovom odeljenju kreće se godišnje i do 39 odsto što je respektabilan rezultat kada se ima u vidu da ovaj procenat na modernim klinikama na zapadu ide do 25 odsto, rekla je tokom susreta načelnica ovog odeljenja prof. dr Jasmina Popović i naglasila da su glavni problemi sa kojima se suočava klinika zastarela oprema i manjak radne snage.

Gradonačelnik Perišić je tokom posete dao obećanje da će Grad Niš obezbediti sredstva za kupovinu novog ultrazvuka koji je neophodan prilikom procesa veštačke opllodnje.

“Grad je spreman da opredeli sredstva u iznosu od oko milion dinara za kupovinu novog ultrazvuka i kada se završi neophodna dokumentacija i obavi javna nabavka ovo odeljenje GAK-a dobiće novi ultrazvuk”, rekao je gradonačelnik i istakao da je grad i ranije pomagao parovima koji nekoliko puta bezuspešno pokušavaju vantelesnu oplodnju i da je svakako prioritet grada opremanje oako važnih i uspešnih medicinskih ustanova.

Godišnje se na ovom odeljenju izvrši 300 procedura vantelesne oplodnje, a postoji mogućnost da se ovaj broj poveća, a preduslov za to je ulaganje u opremu i zapošljavanje novog osoblja pre svega novih embriologa.

Možda Vas zanima i sledeće...