Prezentacija nacrta strategije poljoprivredne i ruralnog razvoja 2014 – 2024

image_pdfimage_print

0_2384_1972_ruralnirazvojNova strategija poljoprivrede definiše razvojne ciljeve i prioritete uz potpuno uvažavanje koncepta održivog razvoja i jačanje nove uloge poljoprivrede u ekonomiji i društvu. U Nišu je održana prezentacija Nacrta Strategije poljoprivredne i ruralnog razvoja 2014 – 2024, ovom strategijom definisana su nova rešenja za pravedniju i ravnomerniju raspodelu raspoloživih sredstava svim potencijalnim korisnicima.

 Nacrt je predstavio državni sekretar Ministarstva poljoprivrede Danilo Golubović, a prethodno je takođe državni sekretar u ovom ministarstvu Željko Radošević obišao poljoprivredna gazdinstva u okolini Niša.

 Pomoćnik gradonačelnika Niša prof. dr Jovan Stojković rekao je u uvodu predstavljanja nacrta da “Republika Srbija ima veliki potencijal u sektoru poljoprivredne proizvodnje zahvaljujući povoljnim klimatskim uslovima, dobrim prirodnim karakteristikama zemljišta i raspoloživim vodnim resursima, ali taj potencijal nije u potpunosti iskorišćen.

 Ruralne oblasti u Republici Srbiji pokrivaju 85% teritorije zemlje sa više od polovine od ukupnog broja stanovnika (55%), i po osnovnim razvojnim pokazateljima značajno zaostaju za urbanim sredinama. Neki od osnovnih problema i trendova sa kojima se suočavaju skoro sve ruralne oblasti su smanjenje broja poljoprivrednika i migracije seoskog stanovništva u urbane sredine.

 sReforma poljoprivredne politike trebalo bi da doprinese stvaranju pouzdanog i atraktivnog poslovnog ambijenta u poljoprivredno prehrambenom sektoru, da obezbede veću stabilnost dohotka poljoprivrednih proizvođača i blagostanje seoskog stanovništva.

Možda Vas zanima i sledeće...