Nova angio sala na jugu Srbije

image_pdfimage_print

8_2383_1971_angiosalaU Leskovcu je zvanično posle probnog rada otvorena angio sala za urgentno zbrinjavanje kardio-vaskularnih bolesnika.

 Otvaranju sale prisutvovao je i predsednik udruženja kardiologa Srbije i gradonačelnik Niša prof. dr Zoran Perišić, koji je rekao je da je ovo svojevrsna decentralizacija kardiologije i medicine.

 On je naglasio da lekari ne treba da se plaše komplikacija, jer su one uvek i svuda moguće i prisutne, a insistirao je i na edukaciji stanovništva, kome treba ukazati na štetnosti duvana i loše ishrane, kao značajnih faktora rizika.

 U opremu angio sale u Leskovcu resorno ministarstvo uložilo je 85 miliona dinara, ali nedostaje još oprema, kao, na primer, aortna balon pumpa koja najbrže spasava živote pacijentima bez pritiska i pulsa.

 Inače Srbija je na trećem mestu u Evropi po smrtnosti od kardio-vaskularnih oboljenja.

 “Tražicemo to od Ministarstva, od sponzora, ali i od lokalne samouprave sa kojom imamo fantastičnu saradnju. Danas angio sala radi sa dva lekara, a još jedan lekar uskoro završava edukaciju, šest tehničara, dva rentgen tehničara. Trebaće jos kadrova, ali to zavisi od broja obolelih”, pojasnio je Nebojša Dimitrijević, direktor leskovačke bolnice.

 “Planiramo da pokrijemo celu Srbiju ovakvim salama jer pacijenti moraju biti zbrinuti u naredna dva sata od momenta kad osete simptome infarkta miokarda. Ministarstvo će učiniti sve da obezbedi potrebnu opremu i edukaciju”, rekao je Perisav Vekić, državni sekretar u ministartsvu zdravlja.

Možda Vas zanima i sledeće...