Organsko voćarstvo novi investicioni potencijal grada

image_pdfimage_print

0_2382_1970_vocarstvoZamenik gradonačelnika Niša prof. dr Jovan Stojković i većnik resorno zadužen za poljoprivredu Srđan Aleksić razgovarali su danas sa predstavnicima mešovite srpsko-bugarsko-italijanske kompanije “Ekorans” koja se bavi uzgajanjem organskih kultura.

 Ovo preduzeće do sada je investiralo na prostoru Bugarske u Berkovici i Pazardžiku gde se do sada po principima organske proizvodnje na 1500 hektara uspešno proizvodi ribizla, borovnica, jagoda i malina.

 Ukupna vrednost italijanskih ulaganja u ovoj oblasti u Bugarskoj prevazilazi 30 miliona evra.

 Ova kompanija zainteresovana je da i u Nišu na poljoprivrednom zemljištu nekadašnjeg PIK Niša na potezu “Široke padine” organizuje organsku proizvodnju lešnika, jer ovo zemljište za to ima realan potencijal i adekvatne uslove.

 Tokom sastanka predstavljeni su potencijali i planovi za eventualna ulaganja ovog preduzeća na teritoriji Grada Niša.

 Na površini od oko 140 hektara može biti upošljeno 50-60 ljudi, ukoliko se obezbede i nove površine stvorili bi se uslovi za izgradnju postrojenja za preradu organskog lešnika. Ideja je da se ovo poljoprivredno zemljište zakupi na 20 godina i uloži najmanje 1,5 miliona evra u pripremu terena ograđivanje i izgradnju irigacionog sistema. Izgradnja ovakve plantaže imala bi pionirsku ulogu u daljem razvoju organskog voćarstva u ovom kraju.

 Posle ovih preliminarnih sastanaka očekuje se i početak formalnih pregovora i dalja konkretizacija investiranja u oblast organskog voćarstva.

Možda Vas zanima i sledeće...