Prijem za ambasadora Izraela u Srbiji

image_pdfimage_print

8_2379_1967_ambisraelGradonačelnik Niša prof. dr Zoran Perišić razgovarao je danas u Gradskoj kući sa zamenikom ambasadora Izraela u Srbiji gospodinom Itaj Milnerom koji je sinoć u Nišu svečano otvorio nedelju izraelskog filma.

 Tokom sastanka bilo je reči pre svega o ekonomskim vidovima saradnje grada i ove mediteranske države. Gosti iz Izraela posebno su zainteresovani za oblast IT industrije, snabdevanje vodom i kapaciteta za prečišćavanje otpadnih voda i deponija. Posebno interesovanje postoji i za oblast poljoprivrede i to u domenu finansiranja projekata koji se tiču izgradnje staklenika i sistema za navodnjavanje.

 “Želim da vam poželim dobrodošlicu u naš grad i da vas upoznam sa investicionim potencijalima i Niša, ali i juga Srbije koji predstavlja važno poljoprivredno područje, gde bi u praksi mogla da se primeni vaša moderna tehnologija kako bi se povećali prinosi i unapredila proizvodnja povrtarskih kultura. Već od ranije imamo kontakte sa Izraelskim kompanijama koje su pokazale spremnost da investiraju u oblast poljoprivrede”, rekao je gradonačelnik Perišić.

 Zamenik ambasadora Izraela u Srbiji gospodin Itaj Milner zahvalio se na srdačnom prijemu i izrazio zainteresovanost za upoznavanje sa strukturom ekonomskih aktivnosti ovog dela Srbije sa posebnim osvrtom na poljoprivredu kao važan resurs koji Srbija ima i koji bi uz pomoć dodatnih investicija mogao biti znatno unapređen.

 S obzirom na to da se u oblasti južne Srbije samo 2-3 odsto zemljišta navodnjava na adekvatan način, tokom sastanka je bilo reči o tome kako da grad uz podršku stranih partnera obezbedi sredstva za izgradnju irigacionih sistema koje će koristiti poljoprivedni proizvođači.

 Sastanku su prisutstvovali i pomoćnik gradonačelnika prof. dr Jovan Stojković, načelnik uprave za poljoprivredu Saša Stojiljković i direktor Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj Milan Ranđelović.

Možda Vas zanima i sledeće...