Prijateljski susret Patrijarha i predsednika Skupštine

9_2377_1965_patrijarhNjegova Svetost, Patrijarh srpski gospodin Irinej, priredio je prijem u Patrijaršiji u Beogradu za predsednika Skupštine Grada Niša, prof. dr Mileta Ilića, kako bi u prijateljskom razgovoru razmenili mišljenja o aktutelnoj situaciji u gradu i stepenu brige o verskim objektima na teritoriji grada Niša.

 „Imao sam zadovoljstvo da danas u sedištu srpske Patrijaršije razgovaram sa jednim od najumnijih i najmudrijih ljudi našeg društva“, izajavio je nakon susreta predsednik gradskog parlamenta prof. dr Mile Ilić. On je tokom prijateljskog razgovora upoznao Patrijarha sa aktuelnom društvenom situacijom u gradu, u kome je sadašnji Patrijarh, a tadašnji episkop niški Irinej, proveo trideset i pet godina. Prof. Ilić je ovom prilikom informisao Patrijarha o aktivnostima koje preduzima Grad Niš, a koje su od interesa, kako za lokalnu zajednicu, tako i za crkvu. On je istakao da se iz gradskog budžeta redovno izdvajaju sredstva za izgradnju, rekonstrukciju ili održavanje verskih objekata na teritoriji grada. Programima izgradnje i održavanja za 2014. godinu, predviđena je, blagoslovom episkopa niškog g. Jovana, rekonstrukcija pet crkava, dok je za održavanje verskih objekata predviđeno osam miliona dinara. Predsednik Skupštine je istovremeno je iskazao zahvalnost Njegovoj Svetosti na zalaganju da se inicijativa o otvaranju Bogoslovskog fakulteta u Nišu sprovede u delo.

 Patrijarh je izrazio zadovoljstvo zbog broja obnovljenih pravoslavnih hramova u prethodnom periodu i dodao da Nišu nedostaje još nekoliko manjih crkava, tamo gde su velika naselja, jer su one osnovna ljudska potreba. Govoreći o bogoslovskom fakultetu, on je izrazio žaljenje što se po tom pitanju zastalo, ali i nadu da će to pitanje ponovo biti pokrenuto i da će u budućnosti Niš biti počastvovan jednom takvom ustanovom.

 Prijateljski susret Njegove Svetosti i predsednika Skupštine poslužio je i za prisećanje na period kada su obojica, svako u svom domenu, zajednički radili i sarađivali na dobrobit grada Niša.