Gradonačelnik razgovarao sa radnicima

image_pdfimage_print

8_2329_1915_radniciGradonačelnik Niša prof. dr Zoran Perišić razgovarao je danas ispred Gradske kuće sa radnicima niških preduzeća koji su tokom procesa privatizacija ostali bez zaposlenja i koji potražuju novac na ime neisplaćenih zarada.

 U pitanju su radnici nekoliko fabrika u sastavu Elektronske industrije, zatim radnici Građevinara,Modne konfekcije i kožarskog preduzeća Đuka Dinić.

 Nezadovoljni svojim statusom radnici ovih preduzeća više od godinu dana unazad protestuju ispred Gradske kuće tražeći pomoć od gradskih vlasti u procesu ostvarivanja svojih prava.

 Iako Grad nije učestvovao u spornim privatizacijama ovih preduzeća, ipak je preuzeo ulogu posrednika kako bi se ovim ljudima pomoglo u ostvarivanju prava.

 Jedan od načina na koji grad može da pomogne ovim radnicima je zamrzavanje računa u javno komunalnim preduzećima čiji je osnivač grad, kako se iznos kamate na računima ne bi uvećavao, dok radnici ne ostvare svoja prava i dobiju neisplaćene zarade koje potražuju. Okupljeni radnici smatraju da bi sličan model mogao bi da se primeni i na državne kompanije poput Elektrodistribucije, ali je to ipak van ingerencija grada i takvu mogućnost grad ne bi mogao da garantuje.

 Gradonačelnik je rekao okupljenim radnicima da je u kontaktima sa predstavnicima Ministarstva finansija dobio uveravanja da će za slučajeve neispalaćenih zarada niških radnika biti formirana radna grupa, koja bi u okviru zakonskih nadležnosti trebalo da donese odluku kojom bi radnicima bile isplaćene njihove zarade.

Možda Vas zanima i sledeće...