Пријем за учеснике светског првенства у рукомету за жене

156925922952968526558529852958У градској кући данас је приређен пријем за учеснике 21. светског првенства за рукометашице које се одржава у Нишу.

Председник Скупштине града Ниша проф. др Миле Илић поздравио је све присутне и пожелео добродошлицу свим реперезентацијама у Ниш.

“Ниш воли рукомет, овај град је у само 23 месеца реализовао три велика такмичења два европска и једно светско и показао се као добар домаћин са солидно попуњеним капацитетима хале Чаир. Ово је до сада такмичење највишег ранга које се организује у нашем граду и верујем да ћемо опет показати лице добрих домаћина. Ниш има дугу и значајну рукометну традицију, а клубови попут Железничара и Наисе познати су у европским оквирима”, рекао је проф. Илић.

Представник ИХФ-а Арне Елофсон уручио је председнику Скупштине града заставицу ИХФ-а и захвалио се на доброј организацији првенства, а затим је проф. др Миле Илић предстваницима свих репрезентација и организаторима првенства уручио златнике са ликом Цара Константина.

Првенство у рукомету после дана паузе биће настављено данас, а репрезентација Србије од 18 сати игра против екипе Бразила.
Међународни дан људских права

8_2596_2184_ljudskapravaОпшта декларација Уједињених нација о људским правима проглашена је 10. децембра 1948. због чега се овај датум обележава као међународни дан људских права.

 “Сви људи рођени су слободни, са једнаким достојанством и правима” каже први члан Опште повеље о људским правима. Рођењем и првим тренуцима живота човек поседује људска права. Она су загарантована, неотуђива и регулисана низом међународних докумената.

 Градоначелник Ниша проф. др Зоран Перишић рекао је да “међународни дан људских права представља прилику да се још једном изрази опредељеност велике већине грађана Србије да се унапређују и штите људска права, али и да је свакако потребно радити на побољшању постојећег стања. Поштовање људских права представља основу, јер без њиховог уважавања тешко је очекивати да се друга изведена права из ових основних могу адекватно сагледати”, истакао је градоначелник Перишић.