Saglasnost oko razvoja Niške Banje

SAGLASNOST OKO RAZVOJA NIŠKE BANJE

Na poziv predsednika gradske opštine Niška Banja, Zorana Vidanovića, danas je u sedištu ove opštine održan radni sastanak sa predsednikom Skupštine Grada Niša, prof. dr Miletom Ilićem. Na sastanku su potvrđeni dobri odnosi između Grada i opštine Niška Banja, ali je konstatovano da je potrebna čvršća saradnja, kako bi razvoj i status Niške Banje u budućnosti bili unapređeni.

Jedno od otvorenih pitanja koje je danas pokrenuto jeste i inicijativa opštine Niška Banja o osnivanju mesnih zajednica na svojoj teritoriji, kao dodatni vid demokratizacije lokalne samouprave. Prof. dr Mile Ilić je, pojašnjavajući proceduru za realizaciju ovog predloga, nedvosmisleno dao podršku takvoj inicijativi i izrazio očekivanje da će zvanični predlog ubrzo stići do Skupštine Grada.

Predsednik gradske Skupštine i predsednik opštine Niška Banja, razgovarali su i o statusu ove opštine, koja zaslužuje posebnu brigu po mnogo čemu. Konstatovano je da su jačanje turističkih potencijala, promocija Banje kao zdravstvenog centra i uređenje zelenila, važni preduslovi za pozicioniranje Niške Banje u red prve kategorije banjskih odmarališta u Srbiji.

Nakon današnjih razgovora će se pristupiti i izradi srednjoročnog plana razvoja Niške Banje, koji bi takođe trebalo da usvoji Skupština Grada Niša. U svetlu ovih razgovora, predsednik gradskog parlamenta je najavio obnavljanje predloga o donošenju Zakona o gradovima, kako bi se i formalno-pravno uredili odnosi i između Grada i opština, ali i između opština i mesnih zajednica.

Direktor JKP „Gorica“, Igor Jovanić, koji je takođe prisustvovao sastanku, najavio je poseban koncept uređenja zelenila na teritoriji Niške Banje, s obzirom na posebne karakteristike koje Niška Banja, kao turistički centar, poseduje.
53 godine Elektronskog fakulteta u Nišu

53 GODINE ELEKTRONSKOG FAKULTETA U NIŠUElektronski fakultet u Nišu danas, posle 53 godine postojanja predstavlja vrhunsku obrazovnu i naučnoistraživačku organizaciju koja je tokom više od pet decenija iznedrila veliki broj odličnih stručnjaka. Povodom ovog jubileja u amfiteatru fakulteta održana je svečana akademija kojoj su prisustvovali profesori i studenti i brojne zvanice.

Gradonačelnik Niša prof. dr Zoran Perišić podsetio je na to da je nekada Niš s pravom nosio titulu grada elektronike i da je zadatak svih nas da pokušamo da vratimo nekadašnji imidž grada.

„Upisivanjem na Elektronski fakultet studenti nisu napravili pogrešan izbor jer on predstavlja instituciju od posebnog društvenog interesa koja uspešno prati razvoj elektrotehnike i informaciono-komunikacionih tehnologija u svetu i koja predstavlja osnovu za modernu privredu u okviru tehnološkog razvoja Republike Srbije u 21. veku.

Srbiji je potrebna velika energija kojom raspolažu mladi ljudi sa znanjem i stručnošću, čime bi se mogao pokrenuti razvoj države. Znanje naših studenata je kapital velike vrednosti koji možemo ponuditi Evropi i svetu, i to uvek imamo  na umu kada pregovaramo sa ulagačima.Drago mi je što prisustvujem proslavi 53 godine Elektronskog fakulteta  koje označavaju Vašu predanost i uspeh u radu fakulteta „ rekao je gradonačelnik.

Skupu na Elektronskom fakultetu prisustvovao je i pomoćnik ministra prosvete  prof.dr Slobodan Stupar kao i rektor niškog univerziteta prof.dr Dragan Antić.
Čestitke povodom Hanuke

ČESTITKA POVODOM HANUKE

Povodom jednog od  najvećih  jevrejskih  praznika Hanuke, čije je obeležavanje počelo sinoć gradonačelnik Niša prof. dr Zoran Perišić uputio je čestitku svim vernicima  jevrejske veroispovesti.

„U ime svih građana Niša i u svoje lično ime, svim vernicima čestitam praznik svetlosti i prosvećenja. Svake godine Hanuka predstavlja dan kada se podsećamo svih naših zajedničkih duhovnih i porodičnih vrednosti. Neka ovaj praznik onima koji slave  donese radost, svako dobro, mir i duh zajedništva“, navodi se u čestitki gradonačelnika Niša prof. dr Zorana Perišića.

Praznik, koji se obeležava službama, okupljanjem porodica i paljenjem sveća na posebnom svećnjaku, poznatom kao Menora za Hanuku ili Hanukija, počeo je u sredu po zalasku sunca  i trajaće nedelju dana.

Hanuka predstavlja proslavu pobede Jevreja Makabejaca nad paganskom helensko-asirijskom vojskom predvođenom Antiohijem IV, kao i posvećenja Drugog Hrama koji je oskrnavljen tokom helensko-asirijske okupacije Jerusalima.
Prethodnica šire saradnje

PRETHODNICA ŠIRE SARADNJEPredsednik Skupštine Grada Niša prof. dr Mile Ilić, primio je danas delegaciju Saveza sindikata i iz Sankt Petersburga i Gradskog beća Saveza samostalnih sindikata Srbije u Nišu.

Ruski sindikalci, prethodnih dana imali su veći broj susreta sa niškim sindikalcima i poslodavcima, a obići će i Ribarsku i Nišku Banju. Ova poseta inače ima za cilj da se prodube veze i saradnja ne samo sindikalista, već i da se uspostave novi oblici saradnje, rekao je Vladimir Derbin, predsednik Saveza sindikata Sankt Petersburga. To je bio razlog njihovog predloga da posete upravo ove dve naše Banje, s obzirom da u Rusiji postoji veliko interesovanje za banjski turizam. Prema rečima Derbina, obe ove banje su veoma atraktivne zbog svojih terapeutskih sadržaja i veoma je izvesno da se vrlo brzo organizuju grupne posete ruskih turista koji će biti zainteresovani za boravak u Niškoj ,Ribarskoj ali i drugim banjama Srbije.

Predsednik Skupštine Grada Niša prof. Dr Mile Ilić, pozdravio je goste izrazivši nadu da će u Nišu i okolini provesti lepe trenutke i naići na srdačan prijem svojih domaćina.

On je podsetio da u Nišu postoji tradiconalno dobra saradnja vlasti i sindikata, te da je svima trenutno najveći cilj da se reši problem velikog broja nezaposlenih. Stoga ovakvi susreti treba da budu nagoveštaj šire saradnje u mnogim oblastima, dodao je Ilić.

Uz banjski turizam, već sada se može razgovarati i o angažovanju naših radnika i stručnjaka na poslovima u Sankt Petersburgu, gde prema Derbinovljevim rečima, skoro da nema nezaposlenih a primetan je veliki nedostatak stručne radne snage.

Na rastanku, predsednik Ilić, poželeo je gostima da iz našeg grada ponesu najlepše uspomene i izrazio uverenje da je ovaj susret sindikalista  prethodnica još bolje saradnje Sankt Petersburga i Niša u svim oblastima.
Javni poziv

JAVNI POZIVKomisija za nagradu 11. Januar, donela je danas odluku da se objavi Javni poziv za podnošenje kandidatura za ovo najveće gradsko  priznanje.

Svi zainteresovani pojedinci i ustanove, svoje predloge moći će da dostave od 2-16. decembra, a kriterijum za izbor biće pre svega doprinos razvoju Niša.

Kako je rečeno, novčani fond nagrada i ove godine biće ukupno 500 000 dinara, a izbor dobitnika biće objavljen 25 decembra.

Ove godine, komisija će dati preporuku da pojedinci i ustanove ne predlažu sami sebe, kako je to bila neretko praksa ranijih godina. Prema rečima predsednika komisije prof. dr Mileta Ilića, to jeste zakonski moguće ali nije umesno.

Na pitanje novinara, Ilić je potvrdio svoju nameru da za nagradu u kategoriji institucija, lično predloži FK. Radnički iz Niša, koji je jedan od brendova grada a može se reći da je mnogima Niš poznat po Radničkom a ne obrnuto, precizirao je on.

Po ustaljenoj praksi, najznačajnije priznanje grada, biće dodeljena na svečanoj sednici Skupštine Grada Niša 11. januara u Narodnom pozorištu.
Najava 17. sednice

NAJAVA 17. SEDNICE

Na predstojećoj sednici Skupštine Grada Niša, pred odbornicima će se naći tridesetak tačaka dnevnog reda, pretežno iz tekuće nadležnosti gradskog parlamenta, najavljeno je na konferenciji za medije kod predsednika Skupštine grada, prof. dr Mileta Ilića.

Jedna od tačaka, koje će imati veliki simbolički značaj, biće i donošenje Deklaracije o borbi protiv trgovine ljudima. Predlog ove deklaracije, zajednički podnose odborničke grupe  vlasti i opozicije, a prema Ilićevim rečima, Niš će biti prvi grad u Srbiji koji donosi ovakav dokument, usaglašen za zakonskom regulativom i standardima zemalja Evropske Unije.

Odbornici Skupštine grada, takođe treba da se izjasne i o predlogu za osnivanje budžetskog Fonda za poljoprivredu i ruralni razvoj, kao i Odluke o zaštiti poljoprivrednog zemljišta i organizovanju poljočuvarske službe.

Veoma će biti važan i set od 48 odluka o izmenama naziva ulica, čime će biti otklonjene anomalije postojanja 2 ili 3 ulice sa istim imenom. Ovim aktom, sve takve ulice dobiće nova imena i to pretežno znamenitih Nišlija iz različitih istorijskih razdoblja a nakon ovih odluka, davaće se imena isključivo novoprojektovanim  ulicama.

Konačno, zaključio je predsednik Ilić, na narednoj sednici odlučivaće se i o predlogu Odluke o početku izgradnje hrama Sv. Vasilija Ostroškog u naselju Duvanište, što je plod višegodišnjih priprema i dogovora predstavnika žitelja ovog dela Niša, Eparhije niške i Grada Niša.

Predstojeća 17. Sednica Skupštine Grada Niša, održaće se u petak 29. novembra.
Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

MEĐUNARODNI DAN BORBE PROTIV NASILJA NAD ŽENAMAPovodom dana borbe protiv nasilja nad ženama koji se danas obeležava širom sveta, gradonačelnik Niša prof.dr Zoran Perišić rekao je da “zadatak svih aktera u društvu između ostalog mora  biti osnaživanje žena u prevazilaženju traume nasilja u porodici, partnerskog ili seksualnog nasilja .Pod okriljem grada Niša funkcioniše “Sigurna kuća” koja kroz psihološku i pravnu profesionalnu podršku pomaže ugroženim ženama da ostvare pravo na život bez nasilja.Smatram da i prevencija svih tipova nasilja nad ženama mora biti prioritetan zadatak svake društveno odgovorne zajednice ,ali i promocija ženskih ljudskih prava na individualnom, pravnom i institucionalnom nivou”.

25. novembar proglašen je Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nadženama na prvom sastanku feministkinja Latinske Amerike i Kariba održanom u Bogoti 1981.g. Na sastanku su žene govorile o porodičnom nasilju, silovanjima i seksualnom zlostavljanju, te nasilju koji žene trpe pod režimima, uključujući torturu i nasilje nad političkim zatvorenicama. 25. novembar je odabran kao dan sećanja na sestre Mirabel (Patriu, Minervu i Mariu Teresu) koje je brutalno ubio diktator Rafael Truhiljo u Dominikanskoj republici 1960.

Godine 1999. Ujedinjene Nacije su rezolucijom ,službeno potvrdile 25. novembar kao Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Sestre Mirabel postale su simbol nacionalnog i feminističkog otpora.